MUSEUS I LICEU, UNA HISTÒRIA COMPARTIDA

FRANCESC VIÑAS i DORDAL

EL MUSEU DE MOIÀ I EL GRAN TEATRE DEL LICEU

En commemoració del 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu que va ser inaugurat el 4 d’abril de 1847,       diversos equipaments culturals de Catalunya exposen una peça de les seves col·leccions per reconstruir la història del Liceu des de múltiples vessants.

El Museu de Moià exposa dintre d’aquest projecte un document gràfic on es representa el cartell i el repartiment de l’òpera Parsifal de l’últim dia de l’any de 1913 que va comptar amb el permís de la família Wagner ja que fins aleshores el teatre de Bayreuth havia tingut el monopoli absolut de les representacions de l’obra del compositor durant els trenta anys  posteriors a la seva mort. Així el Parsifal del Liceu de 1913-1914 va ser un dels primers representats fora del territori alemany.

El tenor Viñas -fill de Moià- va ser sobretot un tenor wagnerià i va estar molt lligat al gran teatre del Liceu durant tota la seva carrera artística essent el seu primer Parsifal.

El Museu de Moià custodia molts objectes relacionats amb el tenor moianès sobretot del vestuari de diverses obres, fotografies, pintures i documentació sobre la seva carrera operística i és per això que ha volgut afegir a la peça exposada en Museus i Liceu, una història compartida, d’altres relacionades amb la carrera operística d’en Viñas.

 

Relació de peces exposades:

MMO01070 Fotografia de F. Viñas com a personatge de Aïda   Paper blanc i negre, 96,1x76x6,3cm

MMO00987 Corona. Complement vestuari de l’òpera Aida  Metall, bijuteria, 11,3x15x19,3cm

MMO00976 Fermall. Complement vestuari de l’òpera Lohengrin Bijuteria, 5,7×4,6×1,5cm

MMO00991 Fermall amb cadena vestuari de l’òpera Parsifal Metall,11,1×11,1x2cm//10,3×0,5cm

 

MMO01016 Document gràfic que representa el cartell i repartiment de l’òpera Parsifal
representada al teatre del Liceu l’any 1913  Paper, 28,2×41,3cm

MMO01051 Fotografia de F. Viñas com a Parsifal Paper blanc i negre, 38×45,2x2cm

 Museus i Liceu; una història compartida : https://liceualsmuseus.cat

 

FRANCESC VIÑAS DORDAL

Nascut el 27 de març de 1863 al municipi de Moià, fill de José Viñas i Maria Dordal. Va néixer a la casa Segaró, on avui es troba l’actual villa Mercedes, en un nucli molt humil, el seu pare treballava en el cultiu de la terra i quan hi havia feina en el sector tèxtil.

De ben jovenet va treballar com a teixidor i va rebre la seva primera classe de clarinet als 15 anys. Un any després es va traslladar a Barcelona a casa dels seus tiets on va treballar en la cereria familiar i va tenir les primeres leccions de música i cant. El 1877 va tenir uns resultats brillants als exàmens del Conservatori del Liceu de Barcelona on van veure les seves altes capacitats per la carrera lírico-dramàtica i li van atorgar el distintiu del primer premi absolut d’aquest conservatori, la medalla de plata i bronce.

Aquest va ser l’inici del seu èxit com a tenor operístic. El 1888 va debutar al Liceu de Barcelona i a partir d’aquí el seu èxit va començar a expandir-se per València on el van fer fill adoptiu al 1889 i es va estendre per tots els teatres principals del món: Barcelona, Milà, Turí, Treviso, Palerm,  Gènova, Londres, Windsor, Castle, Nova York, Bayreuth…

Francesc Viñas va especialitzar-se en l’obra de Wagner però sense abandonar el repertori italià (especialment Verdi) i el francès (Meyerbeer, Massenet…), entre les òperes més destacades: Cavalleria Rusticana, Lohengrin, Parsifal, Aida, Lucia de Lammermoor i Tannhaüser.

A Itàlia coneix a la que serà la seva dona, la mezzosoprano romana Giulia Novelli amb qui tindrà la seva única filla, la Mercè.

Tot i que va viure a Roma va continuar estant molt lligat a Moià, on va instal·lar la seva segona residència en una casa d’estil modernista que va construir on hi havia estat la seva casa natal. Va estar molt vinculat en temes socials, culturals i institucionals de la vila. Al 1904 va crear la LLiga de Defensa de l’arbre fruiter, festa que encara es celebra.

Va fer diferents publicacions com l’opuscle Leyendas del Santo Graal i Parsifal (1934) i el llibre El arte del canto (1932) basat en la seva experiència com a cantant.

Viñas es va convertir en un tenor de renom internacional. Trenta anys després de la seva mort al 1963 es va fundà el Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas que es celebra al gran teatre del Liceu al gener i on es dona a conèixer el talent vocal dels joves que s’hi presenten.

Si vols escoltar al tenor:

https://youtu.be/g-eb_6Im9jg

Deja un comentario