Els nostres equipaments

Parc Prehistòric Coves del Toll

Emplaçades al Municipi de Moià, a la comarca del Moianès, les Coves del Toll estan considerades com un dels conjunts càrstics més bells de la península i en el grup de les Grans Cavitats Catalanes.

Les excavacions arqueològiques i paleontològiques realitzades a les Coves del Toll i Toixoneres han convertit aquests jaciments en referents mundials pel que fa a l’estudi dels primers pobladors del nostre territori i de la fauna amb la que coexistiren.

Parlar del Parc Prehistòric de les Coves del Toll també és parlar de natura; 5 hectàrees forestals, coves com les Toixoneres, Toll o Morta, l’Avenc del Bassot, les Covetes, el Cau, la Balma de la Surgència, la reproducció d’un poblat prehistòric, afloraments de calcàries coral·lines, gresos, conglomerats, torrents amb salts d’aigua, i tot ben emmarcat per un meravellós bosc de roure martinenc amb boix combinat amb vegetació de Ribera.

Sentireu el batec d’una cova viva!

En l’exposició permanent del museu municipal de Moià s’exposen part de la gran col·lecció paleontològica i arqueològica amb restes trobades als jaciments prehistòrics de les Coves del Toll, cova de les Toixoneres i dolmens del nostre municipi.

El museu arqueològic està organitzat en diferents espais temàtics, que a partir de les restes trobades a les coves del Toll, permeten estudiar la prehistòria al Moianès. 
El museu està concebut amb un caire molt didàctic.

L’actual Museu de Moià fou la casa on va néixer Rafel de Casanova, Conseller en cap de la Ciutat de Barcelona i heroi de la defensa d’aquesta durant el setge de la ciutat per part de les tropes borbòniques el 1714. A partir del segle XIX la casa mantingué sempre un caràcter semipúblic. Fou utilitzada alternativament com a quarter per tropes franceses i espanyoles durant les guerres napoleòniques, fou seu de l’ajuntament de la vila i fou utilitzada durant llargs períodes com a residència de sacerdots membres de la Comunitat de Preveres de Moià. Fou també escola i ja en el segle XX seu de la Lliga de Defensa de l’Arbre Fruiter (1905) de la Caixa Rural i d’Estalvis de Moià (1909), del Centre de Cultura Popular, de l’Institut de Cultura de la Dona (1935) i finalment seu del Museu de Moià a partir de 1935. Actualment acull dues exposicions permanents, dedicades a l’il·lustre figura de Rafel de Casanova/ Guerra de Successió i a les restes arqueològiques i paleontològiques recuperades al municipi. Es pot visitar el Museu per lliure o amb d’una visita conduïda per un dels nostres guies.
L’arxiu Històric de Moià va formar-se l’any 1936, moment en que varen ser dipositats a Can Casanova documents de diverses procedències per preservar-los de la destrucció dels primers moments de la guerra civil. El conjunt més important de documentació són els fons notarials del terme de Moià amb un abast cronològic dels segles XIII al XVII, un conjunt de gairebé 1200 pergamins (segles XI – XVIII) i els fons de l’antiga Comunitat de Preveres de l’església de Moià (segles XV – XX). Desgraciadament gairebé tota la documentació municipal i de l’administració de l’antiga Sotsvegueria del Moianès va ser destruïda el 1839 en l’incendi que patí la vila de Moià a mans de les forces carlines. Bona part de la documentació parroquial també va resultar destruïda en aquell moment. Actualment l’Arxiu custodia una part del fons de l’Ajuntament de Moià (1840 – 1975) així com diversos fons de particulars, empreses, institucions i entitats moianeses. A més hi ha un fons de publicacions locals format actualment per 52 capçaleres i un fons fotogràfics que es troba en procés de digitalització i que s’amplia constantment.
Moià gaudeix d’una gran riquesa patrimonial. Al Museu Municipal hi ha una important col·lecció fotogràfica, etnològica, pictòrica, escultòrica, arqueològica i paleontològica que ens recorda la importància de la vila des d’època Prehistòrica a la Contemporània. 
Una petita part d’aquestes col·leccions està exposada a les sales permanents de l’edifici Casa-Natal de Rafael Casanova i la majoria es troba a les reserves del Museu Municipal. Enguany, gràcies a la realització de la catalogació en curs del fons del Museu es calcula que hi ha un  nombre aproximat  entorn a les 50.000 peces, incloent-hi les col·leccions Arqueològica i Paleontològica.

Patrimoni Moià

Moià ha vist néixer personatges tan il·lustres com Rafel de Casanova, el tenor Francesc Viñas o la companyia teatral de la Fura dels Baus. Un poble amb solera. Parts de l’antiga muralla medieval que protegia la vila, una església barroca amb un campanar majestuós, palauets i cases benestants que fan goig, cases modernistes dels primers estiuejants de finals del segle XIX, uns magnífics jardins modernistes… Vols alguna raó més per visitar Moià?